About

Välkommen hit. Detta är min personliga experimentella blogg. Med andra ord, saker kan ändra sig här med kort varsel. Det kan röra både innehåll, utseende och funktionalitet. Så förvänta dig inte att allt alltid är som det alltid varit här. Det är liksom inte meningen att det ska vara det.

WordPress

Detta är en blogg som drivs av WordPress. Servern som bloggen rullar på är en Amazon Lightsail instans i Amazons moln. Lightsail är ett förträffligt sätt att sjösätta en enklare server för en billig kostnad. Minsta varianten av Lightsail går dessutom att testa gratis i en månad. Sedan är kostnaden $3,50/månad. Billigt för att ha en server på nätet utan att behöva ha en hemma som kostar ström och är utsatt för downtime vid strömavbrott eller andra haverier. En annan bra sak med Lightsail är att du kan skala upp din server vid behov. Mer minne, fler CPU etc. Vill du riktigt ordentligt med kräm i framtiden går det också att skala upp till Amazon Web Services “riktiga” tjänster och då kan du i princip få obegränsad kapacitet. Ökad kapacitet kommer givetvis med ökade kostnader. Det är så de tjänar pengar.

Instegsmodellen av Lightsail är som följer:

512 MB Memory
1 Core Processor
20 GB SSD Disk
1 TB Transfer

Fullt tillräckligt för att komma igång med en WordPressinstallation. Det ingår i priset en statisk publik IP-adress. Mycket bekvämare än att försöka drifta en server hemma som har en dynamisk IP från din ISP.

Att komma igång med WordPress på Lightsail är busenkelt. Den finns som en färdig applikation och sätts upp i samband med att du väljer storlek på din Lightsail instans. Du kommer igång här om du vill testa direkt:

https://aws.amazon.com/lightsail/projects/wordpress/

Rekommenderas

Jag har kört den här bloggen ett tag nu och tycker det flyter på fint. Bloggen känns snabb och utan nåt större lagg. Det ska erkännas att jag inte har så värst mycket trafik hit. Jag kanske tycker annorlunda när jag börjar slå i taket på serverns kapacitet. Vi får se hur det går framöver.

Min ordinarie webbplats hittar du på https://dahlstroms.com

Har du frågor om mina erfarenheter så hör gärna av dig så svarar jag så gott jag kan. Kontaktuppgifter hittar du under Contact.

Location